Спипаха тарикат, събирал виртуално пари за сестрите ни

Наши полицаи и представители на ФБР в България спипаха за 24 часа българин, който призовавал хора от цял свят да внасят пари в подкрепа на медиците ни
15 фев 2007 14:54,
Спипаха тарикат, събирал виртуално пари за сестрите ни
Сестрите ни бяха използвани като примамка за наивни добряци. Снимка: АР

Служители на ГДБОП-НСП заловиха автора на сайт, чрез който граждани от цял свят са призовавани да внесат парични средства в подкрепа на инициативата за спасяването на българските медици, съобщиха от пресцентъра на МВР.

За първи път киберполицаите засичат подобен опит у нас, чрез който зад една от най-хуманните обществени инициативи измамници се опитват да натрупат капитали.

Операцията е проведена при изключително добър синхрон и взаимодействие със специалисти на ФБР.

Сигналът за интернет измамата е получен от bTV вчера. Веднага е сформирана група с участието на представители на ФБР у нас.

Това дало възможност да започне паралелно разследване в страната ни и в Чикаго, САЩ, където в хода на проверката са установени банковите сметки на извършителя.

Разследването, протекло в рамките на 24 часа, показва, че автор на измамните сайтове е 25-годишният Д.И. от Пловдив, който има и американско гражданство.

Той е създал 2 измамни сайта, които качил на сървъри в САЩ. На първата страница поставил банер на лентата “Не сте сами”, който води към измамен сайт на фондация “Свободна и демократична България”.

Мъжът преработил сайта, като дал възможност на него да се правят дарения от 1 до 500 долара в помощ на българските медици в Либия.

Парите от даренията не отивали за подкрепа на каузата на осъдените, а в личната сметка на Д.И. в чикагска банка. Той е задържан под стража за 72 часа и са му повдигнати обвинения по чл.212а от НК за компютърна измама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание